Kadında fiziksel ve psikolojik uyarılma sonucu beyindeki bazı merkezler harekete geçer. Beyinden klitoris ve diğer cinsel organlara gelen emir sonucu alınan uyarı cinsel tepkiye dönüşür. Yani kadın cinsel ilişkiye beyniyle katılır ve bunun için psikolojik hazırlığı da büyük önem taşır. Kadınlarda cinsel uyarılma bozukluğu; sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde, cinsel uyarılmanın yeterli bir ıslanma kabarma tepkisini sağlayamama veya cinsel etkinlik bitene kadar bunu sürdürememe durumudur. Cinsel uyarılma bozukluğu belirgin bir sıkıntıya ya da kişiler arası ilişkilerde zorluklara neden olur. Uyarılmanın gücü ve süresi, cinsel birleşme sırasında zevk almaya yeterli değildir.  Cinsel işlev bozukluğu üzerine yapılan çalışmalarda uzmanlar, birçok hastalığın bu soruna sebep olduğunu tespit etmişlerdir. Bu rahatsızlıkların temelinde de kişinin sahip olduğu hormonal problemler, kullanılan ilaçlar, psikolojik sorunlar etken rol oynamaktadır. Bunların yanında kişinin sahip olduğu yanlış öğretiler, yaşadığı toplumsal baskı ve taciz, tecavüz gibi derin travmalar da cinsel uyarılma bozukluğuna yol açabilmektedir.

Cinsel uyarılma ile ilgili sorunlar, bazı fiziksel durumlar ve yaşam dönemleri ile ilişkili olabilir. Diyabet, sigara kullanımı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve sinir hasarları kadınlarda cinsel uyarılmayı olumsuz etkileyebilir. Emziren kadınlarda vajinal ıslanmada azalma olabilir. Menopoz döneminde ve sonrasında östrojenin azalması da uyarılmayı zorlaştırabilir.

Cinsel uyarılma bozukluğu tedavilerinden kısmen sonuç alınmaktadır. Orgazm bozukluğunun tedavisinde; öncelikle bu soruna neden olan etken bulunarak, buna yönelik tedavi planlanmalıdır. Eğer azalmış cinsel istek bozukluğu tıbbi nedenlere dayalı ise, tedaviye bu noktadan başlamak gerekir. Eğer sorun eş ile yaşanan ilişkideki problemlerden dolayı ortaya çıkmışsa cinsel tedavi çift terapisi ile birlikte sürdürülür, bu arada cinsellikle ilgili olumsuz düşünceler ve yanlış inançlar da terapide ele alınır, temel bilgilendirme ile birlikte yanlış davranış kalıpları da değiştirilir.

Kadında Cinsel İlgi/Uyarılma Bozukluğu DSM-5 Tanı Kriterleri

Aşağıdakilerden en az üçü ile kendini gösteren, cinsel ilgi/uyarılmanın yokluğu ya da belirgin olarak az olması:

·         Cinsel etkinliğe karşı ilgisizlik ya da çok az ilgi gösterme

·         Cinsel içerikli düşüncelerin ya da düşlemlerin olmaması ya da çok az olması

·         Cinsel etkinliği başlatmama ya da çok az başlatma, eşinin başlatma girişimlerine karşılık vermeme

·      Her cinsel karşılaşmada ya da neredeyse her cinsel karşılaşmada (yaklaşık %75-100’ünde) cinsel etkinlik sırasında, cinsel coşku/hoşlanma olmaması ya da çok az olması

·     İçten ya da dıştan gelen hiçbir cinsel simgeye (yazılı-sözel-görsel) karşı cinsel ilgi/uyarılmanın olmaması ya da çok az olması

·     Her cinsel karşılaşmada ya da neredeyse her cinsel karşılaşmada (yaklaşık %75-100’ünde) cinsel etkinlik sırasında, cinsel organlarda ya da cinsel organların dışında bir duyum olmaması ya da çok az olması.

·         En az, yaklaşık 6 ay ve belirgin sıkıntı (APA, 2013)

Kadında Cinsel Uyarılma Bozukluğu Nedenleri

Kadınlarda Uyarılma Bozukluğu aynı zamanda orgazm için de büyük önem taşıyor. Kadınların yaklaşık %30’u sadece cinsel birleşmeyle orgazm yaşıyor.  Bu nedenle, yeterli ve kaliteli bir uyarılma için doğru tekniklerin ve uygun pozisyonların uygulanması gerekiyor.  Bununla birlikte yeterli süre de çok önemli.

Birçok antidepresan, endişe ilaçları, bazı kalp ve tansiyon ilaçları uyarılma ve orgazmı engelleyebiliyor. Bu nedenle ilaçlarınızın cinsel sağlığa olan etkilerini muhakkak inceliyoruz. Gerekli görüldüğünde ilaç tipi, dozu, kullanım şekli değiştirilebiliyor.  Kendi kendinize ilaçlarınızı bırakmamalısınız.

Kadında uyarılma için cinsel bölgeye gidenkan akışının artması gerekiyor.  Kan akışında sıkıntı yaratan en önemli faktörler: damarsal sorunlardır (şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi) Bu durumda cinsel bölgenin kanlanması için özel egzersizler, bazı ilaçlar, antioksidanlar ve uyarı teknikleri verilebiliyor.

Menopoz: Menopozda meydana gelen hormon değişimleri cinsel isteği, cinsel motivasyonu, cinselliğe hazır hale gelme süresini, orgazma ulaşmayı değiştirebiliyor.  Kuruluk ve ağrı riskini de arttırıyor.  Ancak her kadın bu değişimleri aynı şiddette yaşamıyor. İlişki kalitesi, geçmiş cinsel yaşamdaki mutluluk, menopozun getirdiği değişimlere ayak uydurma gibi faktörler de cinsellik üzerinde etkili.  Pek çok kadın menopoz sonrasında cinsel yaşamda (bazen eskisinden de fazla) mutlu olabiliyor. Önemli olan cinsel hayatta karşılaştığınız sorunları ertelemeden çözüm aramak.

Kadında Cinsel Uyarılma Psikolojik Bozukluğu Nedenleri

Aşağıda yer alan negatif düşünceler sizin de cinsellik sırasında aklınıza geliyor olabiliyor. Bu düşünceler gerek yetiştirilme tarzı gerekse bazı şehir efsanelerinin etkisinden kurtulamamanızdan ötürü “Uyarılma Bozukluğu” yaratabiliyor:

  “Kesinlikle uyarılmayacağım ve sonuçta da orgazm olamayacağım”

  “Uyarılmamı beklerken eşim sıkılıyor”

  “Bu şekilde zevk almam yanlış”

  “Rahat hissetmiyorum”

  “Öfkeliyim”

  “Seks çok ayıp”

  “Seks beni korkutuyor”

  “Kendimi rahat bırakmam doğru değil”

  “Galiba bu sefer de hiç uyarılamayacağım”

  “Uyarılıyorum ama henüz orgazma yakın değilim”

  “Vücudum çok çirkin”

  “Aklımı toparlayıp hemen uyarılmam gerek”

  “Uyarılmazsam bana kırılacak/kızacak”

  “Uyarılmaz ve orgazm olmazsam benden bıkabilir”

Kadında Cinsel Uyarılma Psikolojik Bozukluğu Tedavisi

Cinsel Uyarılma Bozukluğunun tedavisinde; öncelikle bu soruna neden olan etken bulunarak, buna yönelik tedavi planlanmalıdır. Eğer azalmış cinsel istek bozukluğu tıbbi nedenlere dayalı ise, tedaviye bu noktadan başlamak gerekir. Eğer sorun eş ile yaşanan ilişkideki problemlerden dolayı ortaya çıkmışsa cinsel tedavi çift terapisi ile birlikte sürdürülür, bu arada cinsellikle ilgili olumsuz düşünceler ve yanlış inançlar da terapide ele alınır, temel bilgilendirme ile birlikte yanlış davranış kalıpları da değiştirilir.

Cinsel terapilere vajinal lazer, genital radyofrekansi genital PRP (Platelet reach Plasma) veya kök hücre (stem cell) enjeksiyonu gibi yöntemler eklenebilmektedir. Cinsel isteksizlik, vajinismus, cinsel uyarılamama, cinsel ilişkide ağrı ve orgazm olamama (anorgazmi) sorunları uzman hekimler tarafından uygulanan modern tedavi yöntemleri ve bazı medikal uygulamalarla başarıyla tedavi edilebilmektedir.






KAYNAKLAR

https://www.aydanbiri.com/kadinlarda-cinsel-islev-bozukluklari#:~:text=Cinsel%20Uyar%C4%B1lma%20Bozuklu%C4%9Fu&text=Cinsel%20uyar%C4%B1lma%20problemi%2C%20s%C3%BCrekli%20olarak,etkinlik%20bitene%20kadar%20s%C3%BCrd%C3%BCrememe%20durumudur.

https://androloji.org.tr/6/hastalar-icin/27/kadin-cinsel-fonksiyon-bozukluklari

https://okanhastanesi.com.tr/kadinlarda-cinsel-uyarilma-bozuklugu-nedir

https://hattatclinic.com/cinsel-uyarilma-bozuklugu/

https://www.hurriyet.com.tr/mahmure/galeri-kadinlarda-cinsel-uyarilma-bozuklugu-nedir-neden-olur-ve-nasil-tedavi-edilir-41533069