Agorafobi Nedir?

Agarofobi, kaygının alt türlerinden biri olan bir bozukluktur. Agorafobi, genellikle halka açık yerlerden, özellikle de çok kalabalık veya çok boş olan yerlerden bir korku olarak tanımlanmıştır (Marks, 1969). Danışanlar genellikle evden ayrılmaktan korkarlar. Agorafobi yaşayan kişilerde aynı zamanda depresyon ve duyarsızlaşma da oldukça yaygındır (Marks, 1970; Roth, 1959; Snaith, 1968). Agorafobik kişiler kendilerini rahat hissetmek için evden uzaktayken, hızlı bir şekilde geri dönüşü düşünmek, dışarıda bir mekanda otururken kapıya yakın/kapının yanında oturmak ya da bir eşin eşliğinde bir yerlere gitmek gibi birtakım davranışlar gösterirler. Bu üç faktör artan rahatlık hissine katkı sağlayan en önemli faktörlerdir (Rachman, 1984).

DMS 5’e Göre Agorafobi Tanı Kriterleri

A. Aşağıdaki beş durumdan ikisi (veya daha fazlası) ile ilgili belirgin korku veya endişe duyma:

1. Toplu taşımayı kullanmak (örneğin otomobiller, otobüsler, trenler, gemiler, uçaklar).

2. Açık alanlarda bulunmak (örneğin, otoparklar, pazar yerleri, köprüler).

3. Kapalı yerlerde bulunmak (örneğin, mağazalar, tiyatrolar, sinemalar).

4. Sırada bekleme ya da kalabalık bir yerde bulunmak.

5. Evin dışında yalnız olmak.

B. Kişi, kaçmanın zor olabileceğini, panik benzeri, yetersizleştiren ya da utanç veren (örn. yaşlılarda düşme korkusu; altına kaçırma korkusu) diğer belirtilerin olması durumunda yardım alamayabileceğini düşündüğü için bu tür durumlardan korkar ya da kaçınır.

C. Agorafobik durumlar neredeyse her zaman korku veya endişeye neden olur.

D. Agorafobik durumlardan aktif olarak kaçınılır, bir refakatçinin varlığı istenir veya yoğun korku veya kaygı ile tahammül edilir.

E. Korku veya kaygı, agorafobik durumların yarattığı gerçek tehlikeyle ve sosyokültürel bağlamla orantısızdır.

F. Korku, kaygı ya da kaçınma sürekli bir durumdur, altı ay ya da daha uzun sürer.

G. Korku, kaygı veya kaçınma, sosyal, mesleki veya diğer önemli işleyiş alanlarında klinik olarak önemli sıkıntı veya bozulmaya neden olur.

H. Başka bir tıbbi durum (ör. İltihaplı bağırsak rahatsızlığı, Parkinson rahatsızlığı) mevcutsa, korku, endişe veya kaçınma açıkça aşırıdır.

İ. Korku, kaygı ya da kaçınma, başka bir ruhsal bozukluğun belirtileriyle daha iyi açıklanamaz. Örneğin, belirtiler belirli bir fobi, durumsal tiple sınırlı değildir; sadece sosyal durumları (sosyal kaygı bozukluğunda olduğu gibi) kapsamaz: ve yalnızca obsesyonlarla (obsesif-kompulsif bozuklukta olduğu gibi), fiziksel görünümde algılanan kusurlarla (vücut dismorfik bozuklukta olduğu gibi), travmatik olayları hatırlatmalarıyla (travma sonrası stres bozukluğunda olduğu gibi) veya ayrılma korkusu (ayrılık kaygısı bozukluğunda olduğu gibi) ile ilişkili değildir.

Not: Agorafobi, panik bozukluğunun varlığına bakılmaksızın kabul edilir. Bir kişinin klinik muayenesi, panik bozukluğu ve agorafobi kriterlerini karşılıyorsa, her iki tanım da verilmelidir (American Psychiatric Association, 2013).

Agorafobi Neden Oluşur?

Wardle ve ark. (1997) yaptıkları bir çalışmada agorafobik bireylerde agorafobiye sebep olan nedenler hakkında bir çalışma yapmıştır. Çalışmada agorafobik bireylerin belirttiği nedenlerden bazıları şunlardır:

- Sorun hayatlarındaki stresli olaylardan kaynaklanmaktadır.

- Sorun doğal olarak gergin olmasından kaynaklanmaktadır.

- Sorun çocukluk deneyimlerimden kaynaklanmaktadır.

- Sorun çok fazla evde kalmaktan kaynaklanmaktadır.

- Başkalarına zarar verme, kontrolü kaybetme korkusundan kaynaklanmaktadır.

- Ölüm korkusundan kaynaklanmaktadır.

- Saldırı anında kontrolü kaybetmekten kaynaklanmaktadır.

- Panikleme korkusundan kaynaklanmaktadır.

- Güvensizlikten kaynaklanmaktadır.

Agorafobi Belirtileri Nelerdir?

Agorafobi belirtileri üç farklı şekilde görülebilir. Bunlar kişinin fiziksel durumunu etkileyen belirtiler, ruh sağlığını etkileyen belirtiler ve kişinin davranışlarını etkileyen belirtiler olarak gözlemlenir. Panik bozukluğa bağlı gelişen agorafobi belirtileri kişinin, açık veya kapalı alanlarda yardıma ihtiyaç duyması halinde yardım alamayacağını düşünmesi ve kendini yalnız hissetmesi gibi durumlarda endişe, korku ve utanç duygularının ortaya çıkması şeklinde gözlemlenebilir.

Agorafobinin Fiziksel Belirtileri: Agorafobinin birçok semptomu panik bozukluk belirtileriyle benzerlik gösterebilir. Bu nedenle agorafobi teşhisinin doğru konması tedavinin başarısı açısından oldukça önemlidir. Agorafobinin belirtileri arasında göğüs ağrısı, hızlı nefes alıp verme, strese bağlı yoğun terleme, sıcak basması, titreme, yutkunma güçlüğü, kalp atışlarının hızlanması, ölüm korkusu, mide bulantısı, el ve ayaklarda uyuşma, kalp krizi geçirme korkusu ile baş dönmesi veya baygınlık yer alır.

Agorafobinin Psikolojik Belirtileri: Agorafobinin psikolojik belirtileri, kişinin yaşadığı fiziksel belirtilere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Bu belirtiler şu şekilde listelenebilir:

- Evde yalnız kalma korkusu

- Kişinin ev dışında bulunduğu süre boyunca başına bir şey gelmesi halinde yardım alamayacağını düşünmesi

- Topluluk içinde panik bozukluğa bağlı belirtilerin ortaya çıkmasına bağlı yaşanabilecek utanma duygusu

- Kalp krizi geçirdiğini düşünme

- İnme indiğini düşünme

- Kendini sürekli tehlikede hissetme

- Nefes alamama

- Aklını kaçırma hissi

Agorafobinin Davranışsal Belirtileri: Agorafobiye sahip kişiler bu hastalıkla yüzleşmekte zorlanabilir ve aşağıda belirtilenler gibi çeşitli kaçınma davranışları sergileyebilir:

- Kalabalık ortamlara girmekten kaçınma

- Herhangi bir yere giderken yanında birinin olması

- Evden uzak mekanların tercih edilmemesi

- Evden çıkmama

Agorafobi hangi durumlarda meydana gelir?

Sinir sistemi ile bağlantılı olarak biyolojik nedenler varsa,

Kişi taciz, tecavüz, doğal afet, beklenmedik yakın kaybı gibi herhangi bir travmaya maruz kaldıysa,

Ailede bu tür bir rahatsızlığı olan birisi varsa ve kişiyle uzun süre birlikte vakit geçirmiş, model aldığı biriyse,

Metro, uçak, asansör gibi kontrolün kendisinde olmadığı alanlar olduğunda agorafobi meydana gelebilir.

Temel sorun; kontrolü kaybetmek olduğu için, kontrolün kendisinde olmadığını düşündüğü alanlarda bu rahatsızlık açığa çıkmaktadır. Kişilik özellikleri ile de bağlantılı olduğu söylenebilir. Mükemmeliyetçi diye tanınan obsesif kişilik özellikleri olanlarda bu rahatsızlığın görülme sıklığı daha fazladır. Çünkü bu kişilik özelliği ‘hep ya da hiç’ ilkesi ile hayatını sürdürmektir. Yani uçağa bindiğinde ya çok rahat olacak ya da hiç binmeyecektir.

Agorafobi Nasıl Tedavi Edilir?

Agorafobi için bir dizi farklı tedavi vardır. Büyük olasılıkla tedavi yöntemlerinin bir kombinasyonuna ihtiyacınız olacaktır.

Psikoterapi: Konuşma terapisi olarak da bilinen psikoterapi, bir terapist veya diğer akıl sağlığı profesyoneliyle düzenli olarak görüşmeyi içerir. Bu, korkularınız ve korkularınıza katkıda bulunabilecek sorunlar hakkında konuşma fırsatı verir. Psikoterapi genellikle optimum etkinlik için ilaçlarla birleştirilir. Korkularınız ve endişelerinizle başa çıkabildiğinizde genellikle durdurulabilen kısa süreli bir tedavidir.

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT): Agorafobi hastalarını tedavi etmek için kullanılan en yaygın psikoterapidir. BDT, agorafobi ile ilişkili çarpık hisleri ve görüşleri anlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, çarpık düşünceleri sağlıklı düşüncelerle değiştirerek stresli durumlarda nasıl çalışacağınızı öğretebilir ve hayatınızda bir kontrol duygusunu yeniden kazanmanıza izin verir. Maruz kalma tedavisi de korkularınızın üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Bu tür terapide, korktuğunuz durumlara veya yerlere yavaşça ve yavaş bir şekilde maruz kalırsınız. Bu, korkunuzun zamanla azalmasına neden olabilir.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Yaşam tarzı değişiklikleri agorafobiyi tedavi etmez, ancak günlük kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Kendinizi daha mutlu ve rahat hissetmenizi sağlayan beyin kimyasallarının üretimini artırmak için düzenli egzersiz yapmak, kepekli tahıllar, sebzeler ve yağsız proteinden oluşan sağlıklı bir diyet yemek, böylece daha iyi hissetmeyi sağlayabilirsiniz.

Atakları ve kaygıyı azaltmak için ve panik başlangıcı ile mücadele etmek için günlük meditasyon veya derin nefes egzersizleri uygulamak yararlı olabilir.

Agorafobiyi önlemek mümkün mü?


Agorafobi genellikle panik atak geçirmeye karşı korkulu bir tepki olarak geliştiğinden, agorafobinin önlenmesi genellikle kişinin evinden çıkmadan başka bir panik atak olasılığıyla ilgili kaygıyla başa çıkmanın yollarını geliştirmeye odaklanır. Agorafobi için daha önce açıklanan tedaviler genellikle agorafobinin gelişimini önlemek için de kullanılır.

Öte yandan agorafobi aşağıdaki gibi bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilebilir:

- Alkol, uyuşturucu ve kafeinden kaçınmak

- Sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığı

- Düzenli egzersiz yapmak

- Nefes egzersizleri uygulamak


 Agorafobi ile ilgili Kitap Önerileri

     

     

     



KAYNAKLAR

https://cemkaya.net/sorunlar/agorafobi-63

https://nptipmerkezi.com/agarafobi-nedir

https://www.medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/15666/agorafobi-nedir