Antisosyal Kişilik Bozukluğu nedir?

    19. yüzyıl ile birlikte günahkâr olarak tanımlanan insanlar için psikopat tabiri kullanılmaya başlanmıştır. 1950’li yıllarda Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından sosyopatik kişilik bozukluğu tabiri kullanılmıştır. İlerleyen yıllarda antisosyal kişilik tabiri lügata girmiştir. Devam eden süreçte “antisosyal, asosyal, psikopatik, sosyopatik ve disosyal kişilik bozukluğu” gibi terimler de tercih edilmiştir.

    Hastalık hemen hemen her ülkede görülebilmektedir. Bu yapısıyla coğrafyadan etkilenmediği ortaya koyulabilir. Genellikle çocukluk döneminde başlar. İlerleyen yaşlarda devam eder ve diğer insanların haklarını ihlal etmeyle kendisini gösterir. Psikopat insanlar, başkalarının haklarını önemsemez ve bu haklara tecavüz etmekten çekinmezler. Gelişimsel bir bozukluk olarak kabul edilir. B kümesi kişilik bozuklukları arasında yer alır. Klinik bir sendromdur.

Antisosyal Kişilik Bozukluğuna sahip bireylerin genel özellikleri

- Antisosyal Kişilik Bozukluğu olan bireyler güç, kudret ve menfaat odaklıdırlar. Suçla çok alakalıdırlar ve eninde sonunda başları belaya girer.

- Davranış Bozuklukları üzerinden konulan bir tanı olduğu için suçla en alakadar, erken dönemden itibaren hırçın, kaba, düşüncesiz ve menfaat odaklı davranış tarzları vardır.

- Ne kendilerinin ne de yanındaki bireylerin başlarının belaya gireceği ile ilgili bir öngörüde bulunmazlar. Yanındaki kişileri korumak veya kollamak gibi bir düşünceleri yoktur. Davranışın sonuçlarının suç olduğunu bilirler ama buna aldırmazlar.

- Bu kişiler sıklıkla uyuşturucu madde kullanırlar fakat bu bağımlılık düzeyinde olabilir de olmayabilir de.  

- Duygu durumları olarak ya Disforik (huzursuz, mutsuz, öfke krizleri) vardır ya da aşırı coşkuludurlar. Ara duyguları yoktur. Gerçek duyguları gerçek üzüntü gerçek yas vb. pek görülmez

- Muhakemelerinde (olup bitenleri değerlendirme biçimlerinde) ağır çarpıtmaları vardır. Grandiyöz veya megalomaniktirler.

- Güç ve güçsüzlük konularına o kadar çok kafayı takmışlardır ki bu konuların hayatlarının merkezindedir. Tuhaf varsayımları, çıkarsamaları vardır.

- Görüntüleri olarak etraflarına korkutucu, meydan okuyan, burnundan kıl aldırmayan, her an parlamaya hazır, istediklerini yaptırmak konusundan baskıcı, güçlü ve cesurmuş gibi görünen bir yapıları vardır ve antisosyal kişiler hayatlarının sonuna kadar bu şekilde hayatlarının sürdürürler.

- Otoriteye karşıdırlar ve otorite onlara söz geçiremez, güvenilmezdirler.

- Ülkemizde genellikle Lise 2’ den terktirler. Doğru düzgün bir işleri olmamakla birlikte vücutlarında genelde dövme ve faça izleri görülmektedir.

- Kimilerinde Fiziksel Şiddet daha yüksek iken kimilerinde Finansal Şiddet daha yüksektir. Yani dolandırıcılık, gasp, hırsızlık gibi suçlara daha çok karışırlar.

- Genel olarak ortak özellikleri menfaat, güç ve kudret odaklı olmalarıdır. Çünkü hiçbir şekilde herhangi bir insanı sevmez, benimseyemez ve gerçeklikle bir bağ kuramazlar.

- Etraflarını korkutmak ve sindirmek gibi davranışları kendi ailelerine karşı da aynıdır.

- Süper egoları gelişmemiştir hatta yok denilebilir. Gerçek bir suçluluk duygusu yaşamazlar. Vicdanları da gelişmediği için gerçek anlamda pişmanlıkları da yoktur.

- Hedonizm (kısa süreli haz) ve Mani-Narsistik yapıları vardır. İmpulsif (dürtüsel) dirler. Durumları konusunda da pek farkındalıkları yoktur.

- Aslında çok korkaktırlar. Korkak oldukları için de korkutucudurlar. Çünkü korkak insan çok tehlikelidir ki elinde emanet (bıçak, silah vs) olan insan daha çok tehlikelidir.

- Güçlü ve kudretli görünmek için vahşi hayvan besleyebilirler. Çünkü güç ve kudret bu kişilerin hayatlarının merkezindedir.

- Genellikle askerlik yapamazlar. Askerlik hayatlarında sorun yaşarlar.

- Antisosyal Kişiler seri katil olmayabilirler ama kitle katili olabilirler.

- Kadın Antisosyal Kişiler ise; genelde manipülatif, kolay yalan söyleyen, kaprisli görüntülerinin altında istediklerini yaptıran bir yapıları vardır.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedenleri

    Çok erken çocukluk döneminde anne ile olan ilişkilerinde başlayan sorunlar onların gerçek bir ahlaki benlik geliştirmelerine engel olduğu gibi aynı zamanda zalim bir ahlaki benlik taslağı geliştirmelerine de neden olur.

    Erken bebeklik döneminde anne ile olan ilişkilerinden büyük sorunlar vardır. Burada ya çocuğu aşırı koruyan, kollayan, kendisinden ayrılmasına izin vermeyen ve çocuğun istediği her şeyi hemen peşinen yapan ya da çocuğu çok serbest bırakan, çocuk ile gerek anlamda bir bağ kuramayan, çocuğu sürekli örseleyen ve en ufak bir sevgiyi vermekten aciz olan bir anne yapısı vardır. Erken çocukluk dönemlerinde çok ağır ihmal ve istismar söz konusudur.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu’nun DSM V’e göre tanı kriterleri


  1. Aşağıdakilerden üçü (ya da daha çoğu) ile belirli, 15 yaşından beri süregelen, başkalarının haklarını umursamayan ve çiğneyen bir örüntü:

  1. Tutuklanmasına yol açan yineleyici eylemlerde bulunmakla belirli olmak üzere, yasal yükümlülüklere uymama.

  1. Sık sık yalan söyleme, takma adlar kullanma ya da kişisel çıkarı ya da zevki için başkalarını dolandırma ile belirli düzmecilik (sahtekarlık).
  2. Dürtüsellik ya da geleceğini geleceğini tasarlamama.
  3. Sık sık kavga dövüşlere katılma ya da başkalarının hakkına el uzatma ile belirli olmak üzere sinirlilik ve saldırganlık.
  4. Kendisinin ya da başkalarının güvenliğini umursamama.
  5. Sürekli bir işinin olmaması ya da parasal yükümlülüklerini yerine getirmeme ile belirli, sürekli bir sorumsuzluk.
  1. Başkasını incitmesi, başkasına kötü davranması ya da başkasından çalması durumunda aldırmazlık gösterme ya da yaptıklarına kendince bir kılıf uydurma ile belirli olmak üzere vicdan azabı çekmeme (pişmanlık duymama).

  1. Kişi en az 18 yaşındadır.
  2. 15 yaşından önce davranım bozukluğu olduğuna ilişkin kanıtlar vardır.
  3. Toplumdışı davranışlar yalnızca şizofreni ya da ikiuçlu bozukluğun gidişi sırasında ortaya çıkmamıştır.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu’nun tedavisi

    Antisosyal kişilik bozukluğunun bir bütün olarak ortadan kaldırılması mümkün değildir. Psikoterapide daha ağır olgularda cevap alınma şansı düşüktür. Eşlik eden psikiyatrik rahatsızlıkları ilaç tedavisiyle iyileştirilebilir.

    Antisosyaller çok öfkeli insanlar oldukları için öfkelerini kontrol etmeyi öğretmek gerekmektedir.

    Bu insanlar güç karşısında boyun eğerler, çok güçlü bir otorite gördükleri zaman boyun eğerler. O yüzden bazı antisosyal mafya babalarına baktığımızda devletle her zaman uzlaşmak, onun bir parçası olmak isterler.

    Antisosyallerin psikoterapide yıkımı, üzüntüyü, sıkıntıyı hissetmelerini sağlamak gerekir çünkü bu insanlarda temel mesele empati yokluğudur. Bu kişiler hiçbir şekilde yol açtıkları yıkımı görmez ve bundan dolayı da vicdan azabı hissetmezler. Hiçbir ahlaki normu olmadığı için kötülükle iyilik arasında bir seçim yapmayan, hayat kendi istekleri doğrultusunda yaşayan, benim yaptığım doğru felsefesiyle yaşayan insanlardır.

    Çok uç davranışlarını sınırlamak için de bazı ilaç tedavileri uygulanabilir. Hapishane nüfusunun neredeyse yarısını anti sosyaller oluşturur.

    Bunların dışında alkol ve madde kullanımı mevcutsa, bunun için ilaçlarla ayakta ya da hastanede yatışla tedavi verilebilir.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Olgusu Görüşme Videosu


Antisosyal Kişilik Bozukluğu Film Önerileri

  

   

     


Antisosyal Kişilik Bozukluğu Kitap Önerileri