Cinsel isteksizlik pek çok kişinin farklı dönemlerde karşılaştığı bir sorundur. Cinsel isteksizlik, kadın ya da erkekte yeterli süre ve uygun şekilde cinsel uyarı olmasına rağmen, sürekli ve tekrarlayıcı bir şekilde cinsel fantezilerin ve cinsel ilişkide bulunma isteğinin az ya da hiç olmamasıdır. Azalmış bir cinsel isteğin, çok dikkatli ve ayrıntılı bir şekilde ele alınması gerekir. Cinsel isteksizlik için, kültürel, dini, psikolojik, bedensel, sosyal, ilişkisel v.b. çok geniş yelpazede değerlendirme yapmak gerekir.

Kullanılan bazı ilaçlar, hormonal dengesizlikler, geçirilmiş cerrahiler gibi nedenlerle de değişik seviyelerde isteksizlikler yaşanabilir. Ayrıca, iflaslar, borçlar, kayıplar ve hayatta yaşanabilecek travmalar da kişileri cinsellikten uzaklaştırabilir.

Dolayısıyla cinsel isteksizlik yaşayan kişilerde, öncelikle evlilik ilişkisinin nasıl olduğunundan başlanarak çok yönlü bir öykü almak önemlidir. Cinsel isteksizlik, bazen çok olumsuz ve mutsuz ilişkilerde, olumsuz bir tepki olarak oluşabileceği gibi, bazen de cinsel organların ve bedenin uygun şekilde ve yeterli süre uyarılamaması, ilişkide ağrı olması, menopoz, cinsel eğitimsizlik nedeniyle abartılı ve gerçek dışı beklentiler gibi çok çeşitli nedenler sonucunda da yaşanabilir.

Cinsel ilişkilerinde doyumsuzluk yaşayan, cinsel isteklilik ve ilişki kurma konularında sorun yaşayanların, bir üroloji uzmanı (erkekler için) ile beraber, mutlaka bir cinsel sağlık danışmanı ile de görüşmesi gerekmektedir. Mutlaka cinsel yaşamlarının daha iyi olabilmesi için kazanımları olacaktır.

Uzun süreli ilişkilerde, cinsel arzu ve heyecanın canlı tutulması gerekmektedir. Bir süre sonra, erotize edici söz, davranış ve görsellerin, cinsel oyuncakların, cinsel yaşamı renklendirme ve cinsel isteği arttırma konusunda katkıları olacaktır.

Ayrıca, çiftlerin sevgi, aşk ve cinsellik içeren romantik ve erotik davranışları, sadece yatak odasında değil, gün içinde de göstermeleri, cinsel isteği ve çiftler arasındaki duygusal yakınlığı arttıracaktır.

Erkeklerde Cinsel İsteksizlik Nedenleri

Cinsel İsteksizliğin Fiziksel Nedenleri

·         Aşırı alkol tüketimi (Kronik alkolizm)

·         Sigara ve madde bağımlılıkları

·         Aşırı kilo

·         Hipotiroidi

·         Şeker hastalığı (Diabet)

·         Hipogonadotrapik hipogonadizm

·         Depresyon ve antidepresan ilaç kullanımı

·         Böbrek, karaciğer ve kalp yetmezliği

·         Hormonal değişimler (Özellikle testosteron düşüklüğü)

·         Nörolojik hastalıklar

·         Kronik hastalıkların varlığı

·         Geçirilen ürolojik ameliyatlar

·         Yaş faktörü

Bu ve benzeri etkenler erkeklerde cinsel isteksizliği ortaya çıkarabilmektedir.

Cinsel İsteksizliğin Psikolojik Nedenleri

Cinsel isteksizlik, daha çok psikolojik nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Bu nedenler;

·      Depresyon (Depresyon problemi cinsel isteksizliğe neden olurken, depresyon tedavisinde kullanılan antidepresan ilaçlar da cinsel isteksizlik oluşturmaktadır)

·         Evlilik sorunları

·         Aldatma, aldatılma

·         İlişkide yaşanan iletişimsel sorunlar

·         Yüksek stres, yoğun iş temposu, maddi problemler

·         Eşi tatmin edememe korkusu, başarısızlık kaygısı (performans anksiyetesi)

·         Bedeniyle barışık olamama (Kötü beden algısı)

·         Çocuklukta yaşanan cinsel travmalar (Taciz, tecavüz, istismarlar vb.)

·         Olumsuz ilk cinsel deneyim

·         Cinselliğin tabu sayıldığı kültürde yetişme (Hiçbir şekilde cinsel bilgi verilmemesi)

·         Yetiştirilme şekli (Katı, kuralcı, dini ve ahlaki değerlere bağlı yetiştirilme)

·         Gizli eşcinsellik

Cinsel İsteksizlik Türleri

Cinsel isteksizlik 3 başlık altında incelenir:

Primer Cinsel İsteksizlik: Ergenlik döneminde başlayan primer cinsel isteksizlikte kişi, hiçbir cinsel aktiviteye ilgi duymaz ya da bu durumu arzulamaz.

Sekonder Cinsel İsteksizlik: Kişinin önceden cinsel açıdan aktif olmasına rağmen, sonradan cinsel isteğinin azalması ya da kaybolması olarak açıklanır. Sonradan gelişen bu durum çoğunlukla yaşanan olumsuzlukların ardından görülür.

Durumsal Cinsel İsteksizlik: Zaman zaman kişide cinsel isteğin kaybolmasıdır. Çoğunlukla yorucu ve stresli günler, maddi kaygılar, duygu durumda ani gelişen değişimler bu duruma yol açar.

Cinsel İsteksizlik Belirtileri

Cinsel isteksizliğin birincil belirtisi kişide cinsel arzunun olmamasıdır. Kadınlarda cinsel isteksizlik, erkeklere oranla çok daha sık görülmektedir. Öyle ki toplumda toplam kadın nüfusunun yaklaşık olarak %33'ünün, erkek nüfusunun ise yaklaşık %14'ünün cinsel isteksizlik sorunu yaşadığı düşünülür. Yaşın ilerlemesi, gebelik, menopoz gibi durumlar da cinsel isteksizliğin oluşmasına neden olur. Özellikle menopoz dönemine giren kadınların yaklaşık yarısının cinsel isteğinin azaldığı düşünülür. Erkeklerde de cinsel isteksizlik, yaşın ilerlemesi ile birlikte azalır. Cinsel isteksizliğin diğer belirtileri şu şekildedir:

·         Libidoda azalma

·         İlişkiden zevk almama

·         Motive olamama

·         Cinsel isteksizlik

Cinsel İsteksizlik Görülme Yaşı

Erkeklerde cinsel isteksizlik için belirli bir yaş grubu bulunmamaktadır. Cinsel isteksizlik oldukça genç yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. İlk deneyimde başarısız olan, daha önce hiçbir cinsel deneyim yaşamayan veya evlilik öncesi tedirginliğe bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi yoğun ders ve sınav temposu yaşayan öğrenci hatta normal günlük aktivitesini sürdüren ancak aşırı stres altındaki iş adamında bile görülebilmektedir. Sıklıkla psikolojik etkilerin erken yaşlarda izlenmesine rağmen erkekte cinsel isteksizliğe yol açan organik sorunlar da genç yaşlarda yaşanabilmektedir. Testosteron salınımını etkileyen beyindeki hipofiz ve hipotalamus bölgesi hastalıkları veya testislerdeki fonksiyonel bozukluklar her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Ama genellikle halk arasında yanlış bir şekilde “andropoz” olarak adlandırılan bir testosteron eksikliği tablosu 50 yaşından sonra karşımıza çıkmaktadır.

Andropoz kadınlardaki menopoz durumundan türetilen bir kelimedir. Menopoz, menarşın yani kadında adet görme ve üreme faaliyetinin durması anlamına gelen kelimedir. Halbuki sağlıklı bir erkekte androjenik aktivite yani cinsel fonksiyon ve sperm üretimi hiçbir zaman durmamaktadır. Kadın ve erkeğin temel üreme fonksiyonu arasındaki temel fark budur. Bu nedenle androjenik aktivitenin kesilmesi anlamına gelen “andropoz” terimi, özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan cinsel isteksizlik ve cinsel fonksiyon bozukluğunun adlandırılması için doğru bir ifade değildir.

Erkeklerde Cinsel İsteksizlik Tedavisi

ü  Hastalara sigara ve alkol kullanımının azaltılması, kilo verilmesi, diyet uygulanması, egzersiz yapılması, düzenli uyku ve dengeli beslenme önerilir.

ü  Düzenli uyku en önemli cinsel uyarıcılardan biridir.

ü  Cinsel gücü artırmak için sporun yaşamın bir parçası yapılması önerilir. Egzersiz yaparak cinsel isteğinizi artırabilirsiniz. Vücudunuzu çok fazla zorlayan sporlardan kaçınmalısınız.

ü  Kilo vererek kandaki testosteron düzeyini artırabilirsiniz.

ü  Ginseng, rezene, karanfil, polen, zencefil, tarçın, hardal, meyan kökü, vanilya, roka, maydanoz, kekik, arı sütü gibi bitkilerle, çilek, istridye, muz, çikolata, fındık, keçiboynuzu, kakao yağı gibi yiyecekler hormon ve öncü maddelerini tetikleyerek cinsel isteği artırmaktadır. Bu yiyeceklerin dengeli ve düzenli olarak tüketilmesi cinsel isteği artırmakta önemli rol oynamaktadır.

ü  Stres, cinsel isteğinizi azaltabilir. Yaşanılan güçlü stresler cinsel isteksizliğe neden olabilir. Stresi azaltmaya ya da kontrol etmeye yardımcı davranışlar cinsel istekte artışa neden olabilir.

ü  Sauna, hamam, buhar banyosu kan dolaşımını hızlandırarak vücutta ısı artışına neden olarak cinsel enerjinin ve cinsel isteğin artmasına neden olur.

ü  Antidepresan gibi cinsel isteksizlik yaratacak ilaç kullananlarda, ilaç dozunun azaltılması ya da ilaç değişimi planlanabilir.

ü  Hastanın psikolojik problemleri varsa psikiyatrik yardımı, ilişki problemleri ya da eş problemi varsa çift terapisi yararlı olabilir.

ü  Cinsel isteksizlik tedavisi nedeni ile afrodizyak ilaçlar da kullanılmaktadır. Bunlar cinsel gücü ve cinsel isteği artırma özellikleri nedeni ile tercih edilen ilaçlardır. Çeşitli bitki ve kimyasalların karışımı ile elde edilen afrodizyaklar sürekli kullanımda uykusuzluk, baş ağrısı, çarpıntı gibi yan etkilere neden olabilirler. Doktor önerisi olmadan kullanılmamalıdır.

ü Cinsel isteksizliğin en sık nedeni testosteron eksikliğidir. Testosteron eksikliğinin nedeni araştırıldıktan sonra hastalara testosteron eksikliği için tedavi önerilebilir. 


    Erkeklerde Cinsel İsteksizlik Üzerine Bilgilendirici Videolar


Erkeklerde Cinsel İsteksizlik - Psikoterapist Cem KEÇE















KAYNAKLAR

https://www.medicalpark.com.tr/cinsel-isteksizlik/hg-2223

https://www.bayindirhastanesi.com.tr/blog/erkeklerde-cinsel-isteksizlik-nedenleri-belirtileri-ve-tedavisi-581