Erken boşalma, erkeklerde en sık karşılaşılan cinsel işlev bozukluklarının başında gelir. Bu durum, daha önce herhangi benzer bir problemi olmayan bireylerde de psikolojik veya fiziksel nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Erken boşalmanın ara sıra gözlemlenmesi kronik bir sorun olarak sınıflandırılmaz, ancak sürekliliği halinde uzman bir hekimden destek alınabilir. 1-2 dk ya da altında gerçekleşen boşalmada erken boşalma söz konusu olur. Birçok farklı nedene bağlı gelişen erken boşalma rahatsızlığı, tedavi edilebilen cinsel işlev bozukluklarından biridir.

Toplumun penise ve erkeğin cinsel kimliğine yüklediği aşırı anlamın ağır yükü altında erkeğin ezilmemesi gerekir. İnsan olmanın doğal bir süreci olan sağlık sorunları kadın ve çocuklarda da görüldüğü gibi erkeklerde de görülebilmektedir. Bu nedenle mevcut rahatsızlığı kabullenip tedavi için harekete geçmek yapılacak en doğru hareket olacaktır. Özellikle 6 ayı aşan sürede sorunun devam etmesi durumunda problem büyüyecek, daha da karmaşık hale gelecektir. O yüzden erken boşalma tedavisi için zaman kaybedilmemesi önemlidir.

Erken boşalmanın tam olarak tanımını yapabilmek için öncelikle boşalma sürecini tanımlamak gerekir. Cinselliğe baktığımız zaman kadın ve erkeğin cinselliği arasında bir fark vardır. Kadın cinselliğini istediği zaman istese de istemese de haz alsa da almasa da pasif olarak yaşamaktadır. Yani cinsel ilişkiyi yaşayabilmesi için kadının bir ön şartı yoktur.

Erkeğin cinsel ilişkiyi yaşayabilmesi için ise, sertleşmesinin olması ve ilişkinin sonuna kadar bu sertliği sürdürmesi gerekir. Bazı erkekler boşalma süresini kontrol edememektedir. Ama bu kontrol edilemeyen süre eğer kadının orgazmından sonra ise ortada bir sorun oluşmamaktadır. Çünkü her iki tarafta istediği hazzı yakalamış ve bu beraberlik her iki taraf içinde kazançlı bir şekilde tamamlanmış olur. Eğer erkek boşalma sürecini kontrol edemiyor ve bu boşalma süreci partnerinden evvel ise ortada bir boşalma kontrolsüzlüğü problemi veya erken boşalma sorunu var olarak tanımlanabilir.

Diğer bir tanımla erken boşalma; kontrol edilebilen, kontrol etmenin öğrenilebildiği ve tedavisi olan bir süreçtir. Varmak istediğimiz sonuç net olarak boşalma süresinin uzatılması değil, boşalmanın kişi tarafından kontrol edilebilir, dilediği uygun gördüğü zaman boşalabilir hale gelmesidir.

Erken Boşalmanın Nedenleri Nelerdir?

Çoğu erkek, erkekliğini kendine ve partnerine gösterme paniği içerisinde, soluk soluğa bir telaşla cinsel ilişki içerisindeyken eşimle güzel, hoş, zevk verici paylaşımı yaşayayım, bu paylaşım anının sakince tadını çıkarayım, bu zevkli anın sürmesi için mutluluk içinde yoğunlaşmayı yaşayayım, eşimin vücudunu, tenini, ruhunu hissedeyim, hissiyatı içerisinde olamamaktadır ve böylece ister istemez erken boşalma ile ilgili problem yaşanmaktadır. Erken boşalacağım kaygısı oluşmaktadır. Erken boşalmada sorun erkeğin cinsel organlarının işlevselliği ile ilgili değil, daha çok cinsel ilişki sırasında çeşitli sebeplere bağlı oluşan olumsuz duygu, düşünce ve ona bağlı ortaya çıkan davranışlar, erken boşalma nedenleri arasında yer almaktadır.

Psikolojik nedenler: Stres, çevresel faktörler, partner ile olan ilişki, yaşam tarzı gibi sorunlar erken boşalma sorununa zemin hazırlayabilir.

Endokrin faktörler: Halk arasında guatr olarak bilinen tiroit sorunları yüksek tiroit yani hipertiroidi erken boşalma sorununa yol açabilir.

Ürolojik sorunlar: Prostat hastalıkları, prostat enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar erken boşalmaya neden olabilir.

Cinsel sağlık problemleri: Cinsel sağlıkta karşımıza çıkan fonksiyon bozuklukları veya kadınların cinsel uyum problemleri erken boşalmaya neden olabilmektedir.

Bununla birlikte aşağıdaki durumlarda ve sağlık sorunlarının varlığında uzun süreli ya da tekrarlayıcı tarzda erken boşalma problemi ortaya çıkabilmektedir:

Yoğun stres, kaygı veya depresyon: Psikolojik anlamda yoğun stres altında olan, ilişkisi veya cinsel deneyimine yönelik yoğun kaygı besleyen, duygudurum bozukluğu olan kişilerde erken boşalma daha sık görülür.

Kişinin kendisi hakkında kötü yargıya sahip olması: Kişinin kendi vücuduyla alakalı kötü düşüncelere sahip olması, kendini beğenmemesi veya kendisine yönelik kötü yargıda bulunması gibi durumlarda erken boşalma meydana gelebilir.

Partnerle ilgili problemler: Cinsel partnerle yaşanılan ilişki sorunları psikolojik olarak hastayı etkilediğinden, erken boşalmayı tetikleyebilir.

Cinsel istismara uğrama öyküsü: Kişinin daha önce cinsel istismara uğraması erken boşalma gibi cinsel işlev bozuklukları açısından ciddi bir risk faktörüdür.

Erektil disfonksiyon gibi cinsel işlev bozuklukları: Sertleşmenin uzun süre devam ettirilememesi gibi cinsel işlev bozuklukları erken boşalmaya eşlik edebilir.

Hormon düzensizlikleri: Testosteron, androjen veya östrojen gibi eşey hormonlarının kan düzeylerinde yaşanan değişimler erken boşalma ile sonuçlanabilir.

Prostatit veya üretrit gibi iltihabi hastalıklar: Üreme sistemini oluşturan doku ve organların iltihaplanması durumunda erken boşalma tetiklenebilir.

Kronik hastalıklar: Hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları gibi kronik hastalığı olan kişilerde cinsel işlev bozukluklarına daha sık rastlanır.

Erken Boşalmanın Belirtileri Nelerdir?

Erken boşalma problemi olan hastalarda çeşitli klinik belirtiler gözlenebilir. Buna göre aşağıdaki belirtiler erken boşalma sorunu olan erkeklerde sıklıkla izlenir:

·    Cinsel birleşmenin hemen başlangıcında veya birleşmenin başlamasıyla 1 dakika içinde orgazma ulaşarak boşalmanın yaşanması

·        Cinsel birleşme esnasında boşalma kontrolünde başarısız olunması

·   Cinsel birleşme öncesinde veya erken boşalma sonrasında yoğun stres, kaygı, suçluluk veya depresyon hali

·         Cinsel partnerle ilişki sorunları yaşanması

·         Cinsel ilişkiye duyulan istekte (libido) azalma

·         Sertleşme sorunu yaşanması veya cinsel ilişki esnasında sertleşmenin sürdürülememesi

Erken Boşalmanın Dereceleri

Erken boşalmanın derecelendirilmesi standartlara bakıldığı zaman bu konuda herhangi bir standart cevap verilememektedir. Çünkü boşalma süreleri çok farklılık göstermektedir. Bunun için ideal olan iki yaklaşım tarzı vardır.

Boşalma süreniz eşinize, partnerinize uyumlu ise yani partneriniz boşaldıktan sonra boşalıyor iseniz o zaman ortada bir sorun yoktur. İkinci olarak da ne zaman boşaldığınız değil, boşalmanızı kontrol edip edemediğiniz önemlidir.

Bu süreçte baktığınızda bir kişinin partneri 2 dk. içinde boşalıyorsa o kişide 3 dk. içinde boşalıyorsa partneri boşalmış olacağından burada bir erken boşalma problemi gündeme gelmeyecektir. Ama aksi bir durumda daha uzun sürede boşalan bir partner ile bu kişinin ilişkisinde bir erken boşalma sorunu yaşanacaktır. Bunun için de standart bir süre verilmemekle birlikte, erken boşalmayı bir ilişkide sadece uyum sorunu olarak değerlendirebiliriz.

 Erken Boşalma Tedavisi Nasıl Olur?

Erken boşalma tedavisi detaylı bir cinsel öykünün alınmasından sonra verilecek genel bir cinsel bilgilendirme sonrası eşli ve bireysel egzersizleri içermektedir. Tedavilerde özgüvenin yeniden arttırılması, rahatlatılma, kaygıların giderilmesi ve motivasyon önemli yer tutar. Çocukluk veya ergenlik çağı cinsel travmaları için yapılan dinamik cinsel terapilerde süreç biraz daha uzayabilir.

Yine heyecan düzeyine bağlı olarak ve bununla ilişkili bir şekilde eşinin daha istekli, uyarıcı olması ve heyecan uyandırması ile boşalma süresi kısalır. Önceki boşalmadan sonra aradan geçen süre uzunsa, erkeğin boşalmasını kontrol etmesi zorlaşır ve daha çabuk orgazma ulaşır. Birleşme esnasındaki gidip gelmeler hızlandıkça boşalma ihtimali de artar. Kaygılı, sinirli ruh hali erken boşalma nedenleri arasındadır.

Sonuçta yeni evlenmiş, uzun süredir veya hiç cinsel ilişkide bulunmamış, genç, cinsel heyecanı yüksek, istekli bir adam, biraz heyecanlı, biraz tedirgin bir şekilde hızlı bir cinsel birleşmeye meylederse erken boşalma riski altındadır. Evliliklerin çoğunda böyle anlar olması hiç de şaşırtıcı olmamalıdır. Cinsel ilişkide rol alan tüm fizyolojik olayların zihinsel fonksiyonların ve duyguların kontrolü altında olduğunu unutmamak gerekir.

Erken boşalma sorununda teşhis aşamasında belirgin bir organik sebebin bulunması halinde, altta yatan nedenin spesifik tedavisi yapılır. Bununla birlikte, erken boşalma sıklıkla psikolojik veya fonksiyonel sebeplerden ileri geldiğinden, hastalara çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri, bazı metotlar ve psikoterapik yöntemler tavsiye edilir veya uygulanır. 

Erken boşalmanın tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Hastanın durumuna göre bu tedavilerden biri ya da birden fazlası aynı anda kombine olarak kullanılabilir.

1-) İlaç tedavisi: Günümüzde cinsel fonksiyon bozukluğunda kullanılan ereksiyon sağlayıcı yani sertleşme sorununun gideren ilaçlara benzer erken boşalmaya yönelik ilaçlar da geliştirilmiştir. Dapoksetin cinsel birleşmeden 1-3 saat önce alınmalıdır.

2-) Egzersiz ve spor: Erken boşalmanın tedavisinde pelvik kaslarının çalıştıran egzersizler kullanılır. Kegel egzersizi en sık kullanılan egzersiz yöntemidir. Makat kaslarıyla birlikte idrar tutma egzersizi olarak tanımlanabilir. İdrar kaçıran, çocuk kadın ve erkeklerde de kullanılan Kegel egzersizleri günün her saati uygulanabilir. İdrar tutmayı sağlayan kaslar boşalmayı önleyen kaslarla beraber çalışan kaslardır. Egzersizlerle bu kas yapılarının güçlendirilmesi amaçlanır. Cinsel ilişki sırasında kişi boşalacağını hissettiği sırada bu bölgedeki kaslarını kasarak mesane boynundaki kas yapısının da kasılmasını sağlayacak ve boşalmayı kontrol edecektir. Kegel egzersizi erken boşalmaya karşı etkili tedavi yöntemlerindendir.

3-) Krem ve jeller: Topikal ajanlar olarak tanımlanan lokal anestezik krem ve jeller erken boşalmanı önüne geçilebilmektedir. Penis baş kısmına ve sünnet derisine sürülen jel ve kremlerin en önemli avantajı lokal uygulamalar olması ve sistemik yan etkilerinin olmamasıdır. Bununla birlikte krem ve jeller kullanım miktarına göre kadın ve erkekte orgazm hissini engelleyebilmektedir. Özellikle kullanılan jellerin kötü kokusu ilişki sırasında hoşnutsuz bir ortam yaratabilmektedir.

4-) Prezervatif Kullanımı: Prezervatifler ilişki esnasında duyu hissini azalttığı için erken boşalmayı önlemek için kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Bunun için birden fazla prezervatif kullanılabileceği gibi lokal anestezik prezervatifler de bulunmaktadır.

5-) Cinsel Psikoterapi: Erken boşalmanın tedavisinde etkili yöntemlerden birisi de cinsel terapilerdir. Psikiyatristlerle ortak çalışma yapılması faydalı sonuçlar verebilen tedavi yöntemleri arasındadır. Ön sevişme periyodunun mümkün olduğunca uzun tutulması; boşalma hissinin hissedildiği anda partnerlerin pozisyon değiştirmesi gibi yöntemler uygulanabilir.

Erken boşalmanın tedavisinde aşağıdaki yöntemler de erken boşalma sorununun giderilmesinde sıklıkla kullanılır

ü  İlişkiden bir saat öncesine kadar mastürbasyon yapılması, ilişki esnasında boşalma kontrolünün sağlanmasına yardımcıdır.

ü  Partnerle bir araya gelindiğinde cinsel birleşmeye hemen geçilmeden, ön sevişme yapılarak cinsel birleşmeye hazırlık yapılması, erken boşalma probleminin giderilmesinde yararlıdır.

ü  Boşalma kontrolünün sağlanması için “dur-başla” metodu uygulanabilir. Bu metoda göre; cinsel partner tarafından cinsel uyarı verilerek kişi boşalmaya yakın duruma getirilir. Bu koşulda cinsel uyarıya son verilerek boşalma hissinin kaybolması için beklenir. Bu “dur-başla” uygulaması iki kez daha tekrarlanarak, dördüncü uyarıda boşalmaya izin verilir. Metodun haftada üç kez uygulanması boşalma kontrolünün sağlanmasında oldukça faydalıdır.

ü  Boşalma kontrolü için kullanılan bir diğer metot “sıkma” yöntemidir. Bu metotta; kişiye cinsel uyaran verilerek boşalmaya yakın hale getirildikten sonra, penis uç kısmı boşalma hissi kaybolana dek sıkılır ve boşalma geciktirilir. Bu metot ile de boşalma kontrolü öğrenilerek erken boşalma giderilebilir.

ü  Kegel egzersizleri adı verilen diğer bir yöntemle penis bölgesindeki pelvis kaslarının gün içinde tekrarlayıcı kasılmalarla güçlendirilmesi hedeflenir. Bu sayede boşalma hissi geldiğinde pelvis kasları yardımıyla bu his geciktirilebilir. Kegel egzersizleri genelde üç saniye kadar kasların kasılması ve üç saniye kadar kasılı kalarak gevşetilmesi şeklinde tekrarlayıcı egzersizler halinde uygulanır.

ü  İlişki öncesinde penisin cinsel uyaran miktarını azaltıcı tedbirlerin kullanılması yararlı olabilir. Bu kapsamda geciktirici spreyler, prezervatifler, anestezik maddeler kullanılabilmektedir.

ü  Psikoterapi hem kişinin hem de partnerinin katılımıyla cinsel bozuklukların tedavisinde yararlı olabilir. Özellikle partnerle veya ilişki sorunlarından kaynaklanan psikolojik problemlerin çözümünde psikoterapi olumlu sonuçlar verir.

ü  İlaç tedavisi olarak antidepresanlar, erektil disfonksiyonda kullanılan sildenafil ve tadalafil gibi ilaçlar bazı hastalarda yararlıdır.


Psikoterapist Cem Keçe'den Erken Boşalma Tedavisi ile ilgili Bigilendirici  Bir Video




KAYNAKLAR

https://www.medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/15439/erkeklerde-erken-bosalma

https://www.memorial.com.tr/hastaliklar/erken-bosalma-nedenleri-ve-tedavi-yontemleri#erken-bosalmanin-nedenleri-nelerdir

https://www.anadolusaglik.org/blog/erken-bosalma-nedir-nedenleri-belirtileri-ve-tedavisi